Blog Johan Petersen – Je hoeft niet altijd te lachen

Johan Petersen

Johan is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Woont in Spakenburg met Henny. Vader van drie bonuskinderen en supporter en woordvoerder van SV Spakenburg.

Johanpet7@gmail.com

Je hoeft niet altijd te lachen

Ik ben een positief mens. Optimistisch durf ik zelfs wel te beweren. Dat klinkt vast raar als een van mijn levensmotto’s is: een dag niet gelachen, is soms helemaal niet erg.

Gelukkig lach ik op heel veel dagen minimaal een keer. Dankzij ‘Evers staat op’ op Radio538, omdat ik mijn bril in één keer kan vinden, door een snedige opmerking van mijn vrouw of bonusdochter. Of gewoon, door de ontwakende zon die prachtig de Eemlandpolders beschijnt, omdat SV Spakenburg scoort, omdat de bloesem weer in de perenboom komt, als met golfen mijn bal niet in de vijver belandt. Er is eigenlijk ontstellend veel dat me blij maakt. Geluksmomenten die vaak in iets kleins zitten.

Treurigheid voel ik soms ook. Bij klein leed, maar ook bij wereldse gebeurtenissen. De ramp met de MH17 in Oekraïne heeft me echt even stil gemaakt. Het terrorisme dat steeds dichterbij komt, doet pijn. Zoals ook januari dit jaar het overlijden van mijn schoonvader een bijzonder hard gelag is geweest. Sta je opeens elke dag in het ziekenhuis, hopend op een wonder, dat er niet komt. Dan zijn er veel dagen dat je niet lacht. Beseffend dat het leven soms nare verrassingen in petto heeft.

Dat heb ik ook gevoeld toen mijn vader besloot op mijn twaalfde leeftijd naar Amerika te gaan met een andere vlam dan mijn moeder. Sindsdien – op een kleine hapering na van 10 minuten aan de telefoon –  heb ik nooit meer iets van hem vernomen. Eind dit jaar ‘vier’ ik het 35-jarig jubileum van deze stilte.

Nu als volwassen persoon kan ik daar mee leven. In mijn late tienerjaren was dat even lastig. Verdrietig, boos, teleurgesteld en gekwetst. Emoties die in één klap tot ontploffing kwamen in mijn lichaam. Emoties die ik jarenlang had verstopt, kwamen – eindelijk – naar buiten. Als een eruptie van een orkaan. Gelachen heb ik in die periode weinig.

Uiteindelijk heeft die tijd me enorm geholpen. En heb ik veel geleerd. Bijvoorbeeld dat het geen zin heeft om je emoties te verstoppen en dat kwetsbaarheid tonen helemaal niet erg is. En dat je zelf het geluk moet pakken en dat niet moet laten afhangen van anderen. Die periode heeft me ook geleerd om zaken meer te kunnen relativeren. Beseffend dat heel veel moois in hele kleine dingetjes zit. Zoals vorige week nog, toen ik dit jaar voor het eerst een vlinder in de tuin zag fladderen.

Veel lachen is mooi. Maar soms een dag of een periode niet, hoeft echt niet erg te zijn. Je kunt daardoor de dagen die volgen misschien zelfs wel harder lachen dan je ooit had gedacht.

Read More
  1. Henny Hartog Beantwoorden

    Altijd genieten, een stukje leesvoer van Johan Petersen?

Leave a Reply

*

Winkelmandje Item verwijderd. Undo
  • Geen producten in winkelmandje.