Blog Margaretha de Haan – I love my job!

Margaretha de Haan is niet (meer) getrouwd en woont samen met twee van haar drie kinderen in het bosrijke Apeldoorn. De twee zoons wonen nog gezellig thuis en de (middelste) dochter woont samen met haar vriend op steenworp afstand. Ze geniet enorm van eenvoudige dingen: als de zon schijnt, vrienden en familie, haar twee Heilige Birmanen, een fijn boek, een kopje thee, de natuur, creatieve dingen bedenken en maken. LUV behoort tot een van de mooiste en gezelligste boekhandels in Nederland: al meteen na haar eerste bezoek was ze verkocht: wat een warme sfeer! Ik word er helemaal blij van!

Love my job!

Wie mij volgt op Twitter, ziet deze quote met enige regelmaat als hashtag achter mijn tweetjes staan. En zo is het ook: ik heb zonder twijfel de leukste baan die er is: in een uitgeverij. Royal Jongbloed om precies te zijn. Na tien jaar bij uitgeverij Kok te hebben gewerkt, heb ik per 1 december 2015 de overstap gemaakt naar Friesland.

Behalve prachtige boeken, hebben wij de Bijbel in al zijn verschijningsvormen en talen. Niet alleen geven we die uit, maar we drukken en binden ze ook in huis: een uiterst boeiend proces moet ik zeggen. En omdat ik er meteen zo enthousiast van werd, werd ik ook meteen gebombardeerd tot ‘rondleider’ voor geïnteresseerde groepen die ons bedrijf van tijd tot tijd bezoeken. Dat liet ik me dus geen twee keer vragen!

Wat mijn werk verder zo ontzettend leuk maakt? Niet moeilijk, het is de meest afwisselende en creatieve baan die je maar kunt bedenken! Want hoe zorg je ervoor dat in de veelheid van boeken die wordt uitgegeven, juist jouw boek opvalt? Mijn insteek is vaak om er iets omheen te bedenken, waardoor men zich het boek herinnert. Zoals precies deze week, toen het boek Moestuinmoederen verscheen. Als je snel kijkt, denk je dat het boek over tuinieren gaat, maar het is een opvoedingsboek. De auteur vergelijkt het opvoeden van kinderen met het werken in een moestuintje. Zij gaf ons ook het idee mee dat het misschien leuk is om bonenzaad mee te sturen bij het boek: zo kweek je je eigen Heilige Boontjes! Dus ik ging daarnaar op zoek, en vond het ook nog! De leverancier stuurde mij er een recept bij voor een echte Heilige Boontjes-schotel. Tja, dan kan een leuk receptenkaartje niet uitblijven natuurlijk. Dus worden straks de recensie-exemplaren van dit boek verstuurd met een zakje bonenzaad mét receptenkaartje (dat ik meteen even laat drukken om uit te delen in de boekhandel).

Dit is maar één voorbeeld van boekpromotie. Maar ik doe nog meer: ik bedenk leuke social media acties, lever input voor onze nieuwsbrieven, maak allerlei leuke flyers, posters en banners, brainstorm mee over leuke uitgeefideeën, bezoek gezellige beurzen en happenings met onze boeken en… doe links en rechts wat stylingklusjes in de uitgeverij. Want ook dat hoort bij het ‘beleven’ van een boek, je moet het in de juiste sfeer presenteren.

Maar ik doe niet alleen boeken, ik heb ook twee tijdschriften onder mijn hoede, Elisabeth en Jente welteverstaan. Erg mooie bladen allebei. En Elisabeth wordt dit jaar alweer 85 jaar, maar is nog steeds springlevend. We organiseren het hele jaar jubileumactiviteiten, er zijn speciale concerten, we hebben een Facebook account aangemaakt, mooie promotiematerialen gemaakt en bijna dreigde ik nog een mooie Elisabeth bootreis te organiseren voor trouwe lezers. Gelukkig wordt soms mijn enthousiasme wat ingeperkt en trapt er een verstandig iemand op de rem en zegt dat dit beter kan doorschuiven naar volgend jaar. En daar luister ik dan natuurlijk naar.

Iets anders leuks wat ik geregeld mag doen, is het organiseren van een mooie boekpresentatie. De laatste was die voor de Reformatiebijbel: heel bijzonder, in het oude gemeentehuis van Hasselt, met allerlei bekende theologische gasten die ik nog kende uit mijn Kok-tijd. Wat dat betreft is het christelijke werkveld prima te overzien: je komt vaak dezelfde mensen tegen en tegelijk doe je weer nieuwe contacten op. Daarom ben ik ook altijd gek op beurzen en events, al dan niet door mijzelf georganiseerd. Je ontmoet altijd fijne mensen die van dezelfde dingen houden als jij zelf, en je inspireren, met wie je mooie gesprekken voert. Ik zeg het nog maar een keer: love my job!

 

Read More

Leave a Reply

*

Winkelmandje Item verwijderd. Undo
  • Geen producten in winkelmandje.