Boekpresentatie Annemarie ten Brinke

Op donderdag 7 november is de Boekpresentatie van ‘Weg met het perfecte plaatje’ van Annemarie ten Brinke in LUV Spakenburg.

We maken alvast kennis met Annemarie:

Naam: Annemarie ten Brinke
Leeftijd: 41
Gehuwd met Arjen ten Brinke
Gezin: 5 (pleeg)kinderen. Anna, Lisandra, Maria, Markus en Micha.
Woonplaats: Almere
Beroep: Leerkracht basisonderwijs
Hobby’s: Lezen, wandelen , winkelen (vooral mooie oude stadjes en dan ergens koffie drinken of lunchen) en lekker eten.

Wie is Annemarie?
Ik ben gevoelig en ik ben een denker. Ik ben altijd aan het denken en aan het voelen, zeg ik wel eens. Soms word ik daar doodmoe van. Toch leer ik steeds meer dat dit  ook mijn kracht is. Ik kom vaak op mooie gedachten of leuke ideeën en vind het fijn om dat met andere mensen te delen. Ik ben heel open (volgens mijn man wel eens te😉 ) en geniet van diepgaande gesprekken met andere mensen. Tegelijkertijd heb ik veel behoefte aan rust en stilte om na te denken en even op te laden.

Waarom dit boek?
Ik heb lang gedacht dat ik een van de weinige vrouwen was die worstelde met het moeder zijn en de vraag of ik het wel goed (genoeg) deed. Ik heb dit jaren voor me gehouden. Ik schaamde me voor het feit dat hoe ik als moeder ben, soms zo afwijkt van de voorstelling die ik er vroeger van had gemaakt. Toen ik het uiteindelijk met andere moeders ging delen gaf mij dit zo’n bevrijding. Ik kwam erachter dat zoveel moeders worstelen met dezelfde vragen als ik. Wat een herkenning! Ik vind het fijn om andere moeders te bemoedigen en het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn met hun vragen en worstelingen. Opvoeden gaat niet vanzelf. Het is soms een enorme uitdaging en zoektocht.

Weg met het perfecte plaatje, een eerlijk boek over moeder zijn. Wat bedoel je daar precies mee?
Via Social Media zien we vooral de leuke en geweldige kanten van het moeder-zijn. Maar geen een gezin voldoet aan het perfecte plaatje. Het is een bevrijding om hier open over te zijn.

Leggen we de lat niet veel te hoog? Wanneer ben je een ‘perfecte’ moeder?
Ik denk zeker dat we de lat te hoog leggen. Je bent een perfecte moeder als je van je kinderen houdt en ze liefde, aandacht en grenzen geeft. Als je eerlijk bent over fouten die je soms maakt. Dat is goed genoeg.

Van juf naar schrijfster. Je hoeveelste boek is dit?
Ik heb  zeven kinderboeken geschreven.  Zes kinderboeken schreef ik samen met mijn vriendin Willemijn de Weerd. De laatste drie boeken zijn korte verhalen over Sofie en deze boeken zijn bij elkaar gevoegd in een verhalen bundel: ‘Het grote voorleesboek van Sofie’. Voor IJM (een mensenrechtenorganisatie) schreef ik het boek:’ Stomme stenen’ . Een boek over een jongetje die bevrijd wordt uit slavernij.
Verder heb ik samen met mijn man Arjen het boek: ‘Zet de deur van je huis maar open!’ geschreven over onze tijd in Den Haag waar Arjen bijna tien jaar als pionier/gemeentestichter aan de slag ging.

Wat is je grootste tip voor moeders?
Vergelijk je niet met andere moeders. Vergelijk je kinderen niet met de kinderen van een ander.

Stel je bent weer zwanger van de eerste. Wat zou je anders doen als je het over mocht doen?
Ik zou me minder af willen vragen of ik het wel goed doe. Mij niet bezig houden met de mening van anderen over mijn opvoeding.

Waar kan jij enorm van genieten?
Ik geniet enorm van de momenten dat we als gezin compleet zijn. Als we bijvoorbeeld aan tafel zitten en met elkaar ergens om lachen. Of als we samen muziek maken, zingen en dansen. Ik geniet ook erg van de momenten dat ik even alleen ben, heerlijk even opladen!

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
De kinderen naar school brengen, een lange wandeling maken en daarna lekker met een kop koffie en een appelflap op de bank. Vervolgens in bad  een mooi boek lezen.
‘s Middags als de kinderen thuis komen gezellig thee drinken met elkaar en de verhalen over school aanhoren. ‘s Avonds lekker op de bank met Manlief theedrinken, kletsen of iets leuks kijken zoals: Ik vertrek, of Zondag met Lubach.

Stel er staat een grote billboard bij binnenkomst van Almere en jij mag er een quote op laten zetten. Wat zou er op komen te staan?
‘Je bent niet wat je hebt, je bent niet wat je doet, je bent niet wat andere mensen over je zeggen. Je bent Gods geliefde kind.’ (Henri Nouwen)

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier:

Read More
 1. Jeanne Marijke Booy-Advokaat Beantwoorden

  Lieve Annemarie,
  Wat moedig dat je over al die genoemde “twijfels” van menige moeder een boek hebt geschreven en daarin zoveel handsvaten voor ontspanning geeft!
  Dat had ik graag 50 jaar geleden gelezen! Maar Goddank zijn onze 5 kinderen toch goed “terecht gekomen”.
  Ik ga alsnog je boek graag lezen, Annemarie. Nooit te oud om ……, he’.
  Groetjes en zegen!

Leave a Reply

*

Winkelmandje Item verwijderd. Undo
 • Geen producten in winkelmandje.