Frieda van de Geest – Lekker alles tegelijk

Vandaag ga ik mijn collega’s van Stichting Bootvluchteling ontmoeten! Hoewel ‘we’ nog maar een jaar bestaan, werken we achter de schermen al met veertig medewerkers. Met elkaar zorgen we ervoor dat honderden vrijwilligers in Griekenland aan de slag kunnen om bootvluchtelingen te helpen en welkom te heten op het moment dat ze in Europa veiligheid zoeken. Aangezien ik mijn werkzaamheden voor de stichting vanuit huis doe, ontmoet ik mijn collega-vrijwilligers amper in real life. Ik heb zin om ze te zien!

Er staat onder andere een stoomcursusje ‘time-management’ op het programma. We krijgen inzicht in de valkuilen van vrijwilligerswerk en leren tegelijk wat wel goede werkgewoontes zijn. Eén van de valkuilen die benoemd wordt is ‘bij drukte gaan multitasken’. Herkenbaar! Ook in rustige tijden trouwens. Ik doe altijd tien dingen tegelijk.

Diep in mijn hart snap ik best dat dat niet de meest efficiënte manier van werken is, maar ik vind het zo lekker! Tijdens het koken, beantwoord ik snel wat vragen van collega’s of vrijwilligers. En terwijl ik een artikel aan het schrijven ben, check ik het weerbericht om te bepalen wanneer ik het beste kan gaan hardlopen. Tijdens het hardlopen repeteer ik mijn koorliedjes voor Praise United en bedenk ik de titel voor het boek dat ik ooit nog eens ga schrijven. In de meeste gevallen, levert dit ook helemaal geen problemen op. Sterker nog, ik krijg er energie van!

Maar het risico dat je dingen half afmaakt, herken ik wel. En dat je brein trager werkt op het moment dat je vaker wisselt van taak of onderwerp, wil ik ook best geloven. Desondanks word ik een beetje kriegel van het stoomcursusje. Laat mij alsjeblieft lekker multitasken, dat efficiënte werken lijkt me zo saai!

Eenmaal thuis zat ik vanavond op de bank te bedenken wat ik zou gaan doen. Genoeg mogelijkheden, zoals gewoonlijk, maar ik besloot iets leuks te doen, in plaats van iets nuttigs. Namelijk beginnen met mijn nieuwe project: het invulboek ‘Ik schrijf mij’ van Wilma Veen. De eerste opdracht: doe alsof je nu 75 jaar bent en schrijf een brief aan jezelf van nu. Tja, het onderwerp was snel bedacht: multitasken! Wat zou mijn oudere ‘ik’ daarvan vinden? Ze schrijft: “Lieve Frieda, je weet het heus wel, meid… je noemt het heel stoer ‘multitasken’, maar stiekem ben je helemaal niet handig bezig. Alles (tegelijk) willen doen, gaat je uiteindelijk tegenwerken.” Ja, mijn wijze oude ik weet het wel. Ze legt me uit dat er in mijn hoofd soms teveel open eindjes ontstaan en dat dat uiteindelijk onrust geeft , maar het slot van haar brief verrast me dan toch: “Ik ga je nu niet dringend adviseren om het roer om te gooien. Het zou je flexibiliteit en creativiteit misschien zelfs beperken. En dat is zonde, want daarin zit zoveel kracht! Maar…” zegt ze dan… “af en toe even aan je verstandige ‘ik’ denken, is zo dom nog niet!”

En dat is dan toch weer fijn! Ik hoef mezelf dus niet te veranderen, hooguit soms even tot de orde roepen. Ach, dan is het dus ook helemaal zo erg niet dat er nog een werkeloze stofzuiger in de hoek van de kamer staat – ik zou gistermiddag de boel zuigen, maar daar kwam wat tussen – Nee, want inmiddels is deze blog ruim voor de deadline klaar! Al was dát dan weer totaal niet gepland vanavond, maar ja zo’n inspiratiemomentje moet je toch gewoon pakken?! Die stofzuiger wacht maar een dagje… of twee…

Frieda van de Geest

Read More
 1. Wilma Beantwoorden

  Mooi blog van een mooi mens.

  X Wilma

 2. Madelon Beantwoorden

  Hi Frieda,

  Wat schrijf je ontzettend leuk en inspirerend. Wat heerlijk om te lezen dat er meer mensen zijn die graag van alles door elkaar heen doen. Ik doe dat ook graag en vindt het ook leuk. Daarnaast werkt mijn creatieve brein dan op zn best.

  Ga zo door, en mooi hoe je inzet voor de vluchtelingen.

  Liefs

  Madelon

Leave a Reply

*

Winkelmandje Item verwijderd. Undo
 • Geen producten in winkelmandje.