Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Kun je het schrijven van een boek vergelijken met een bevalling? Toen ik het eerste exemplaar van mijn eerste boek in handen hand, moest ik daar wel aan denken! Maanden ben je ermee bezig… al die tijd zie en voel je het groeien. Je kijkt enorm uit naar het moment dat je het daadwerkelijk vast mag houden. Zal alles goed gaan? Zal het op tijd komen? Zal het er net zo mooi uit zien zoals ik het in mijn hoofd heb? En dan eindelijk is het feest! Bloemen en taart. Een traan en een lach. Spiegelbeeld is (er)uit!

Spiegelbeeld is een uniek boek. Want het is twee boeken in één. Eentje voor meiden en eentje voor hun moeders. Daarbij; ik heb het niet alleen gemaakt maar samen met Joëlle de vormgever, Hilde de fotograaf en Marinde de schrijver van het dochterdeel. Plus m’n dochter van 13… Bij zo ongeveer alle stappen was zij betrokken, van de brainstorm tot de eindredactie. Maar juist ook op de achtergrond. Want tijdens het schrijven ontkwam ik er niet aan om telkens te bedenken: ‘hoe doe ik dat eigenlijk?’ Zo werd Spiegelbeeld ook voor mezelf een spiegel.

Het schrijfproces was een intensieve periode waarin ik met andere ogen naar mijn dochter ben gaan kijken. Ik ben me bewuster van wie ze is. Ze is niet ‘gewoon’ één van mijn drie kinderen, nee ze is mijn dóchter! Ze is een meisje, geboren uit een reeks van dochters, met daarin haar eigen, unieke plek. Ze is een prachtmeid, die zichzelf en het leven aan het ontdekken is. Die van zich laat horen, die er mag zijn. Ik geniet van haar. Van haar verhalen, van haar glimlach. Van haar lijf en van haar knuffels. Wow, wat is ze al groot, die kleine meid van mij!

In Spiegelbeeld vind je geen bevallingsverhalen, maar het begon natuurlijk wel ooit met een bevalling. Toevallig spreek ik in dezelfde week dat we Spiegelbeeld presenteren, na 13 jaar, de verloskundige die erbij was toen mijn dochter ter wereld kwam. En bám, zo lig ik in één klap weer in mijn kraambed en hoor ik nog hoe ze me toe roept ‘Kom op vrouwe!’ Over zelfbeeld gesproken. Dát deed wat met me. Ik, ik ben een vrouwe!

Hoe bijzonder is het om die emoties van het bevallen weer te voelen en dan op te kijken en je dertienjarige dochter op de stoel te zien hangen, grote knot in het haar, sloffen aan, mobiel in de hand… Mijn kleine meiske, ook op weg om een vrouwe te worden. Dankbaar ben ik, dat ik die weg met haar mee mag lopen. Ik hoop dat Spiegelbeeld voor jou en je dochter ook een spiegel mag zijn, die je helpt om nog meer van elkaar te genieten!

Bestel bij LUV het boek ‘Spiegelbeeld’.

Read More

Leave a Reply

*

Winkelmandje Item verwijderd. Undo
  • Geen producten in winkelmandje.